Hitta kompisar att skapa en lägerredaktion med. Det här är redaktionen för "Vilda nyheter" som gavs ut under Vilda-lägret sommaren 2014.

Läger

Digital lägertidning: skapa en redaktion, planera och förbereda

Ska du åka på scoutläger i sommar? Kanske är du med och planerar ett läger? Med en digital lägertidning får omvärlden veta mer om det som händer på ert lägeräventyr. Här ger Scout-redaktionen sina bästa tips för att komma igång med en digital lägertidning.

Skapa en redaktion

Att göra tidning är kul! Att göra tidning tillsammans med andra är ännu roligare! Vilka av er som ska på lägret tycket att det är kul att skriva, fotografera, redigera och publicera på webben? Samla ihop en patrull som tillsammans utgör själva redaktionen. Prata om vad ni tycker är roligt att göra, vad ni vill bli bättre på och vad ni tänker er att tidningen ska handla om. Ska ni ha en patrulledare/chefredaktör? Eller är det en roll som ska få rotera under veckan? Försök gärna formulera ett syfte och mål med tidningen. Och fundera över målgruppen. Är det lägerdeltagare? Kanske även föräldrar, syskon och kompisar som är hemma och undrar vad som händer på lägret?

Planera tillsammans med lägerarrangören

De som arrangerar lägret har säkert massor av idéer och planer för vad som kommer att hända på lägret. Prata med dem om er lägertidningsidé, så att ni kan förbereda er på vad som kommer att hända under lägertiden. Då har ni lättare att planera artikelidéer och allt som ni vill skriva om. Dessutom har lägerledningen möjlighet att informera lägerdeltagare och vårdnadshavare om att lägertidningen kommer att finnas och ni får hjälp att hitta läsare!

Praktiska förberedelser

Hur ska ni publicera materialet? Är det bara en digital tidning? Var ska ni publicera den? Har lägret en hemsida kanske ni kan få publicera den där? Eller ska ni skapa en blogg? Kolla upp att det finns internetuppkoppling och tillgång till el. Ska ni skriva ut tidningen kommer ni att behöva tillgång till en skrivare. Kom ihåg att ta med laddare till datorer, kameror, telefoner och all annan utrustning som ni kommer att behöva. Skriv gärna checklistor så att ni inte glömmer något.

I nästa blogginlägg tipsar vi om brainstorming av artikelidéer och berättar om poängen med redaktionsmöten.