I Hallunda välkomnades Hans Eminens av en scoutorkester som med runt 60 musikanter spelade Egyptens nationalsång och andra sånger.

Den koptiska kyrkan är en av de äldsta kyrkorna i världen.

Att få se påven på nära håll är garanterat något som jag kommer skryta om för barnbarnen.

Scouter välkomnade den koptiske påven till Sverige

I mitten av september befann sig den Helige Påve Tawadros, patriark över den koptiska kyrkan, i Sverige för ett fullspäckat program. Han besökte nästintill alla koptiska församlingar i landet, egyptiska ambassaden och föreläsningar hölls där Hans Helighet bemöttes av minst sagt färgsprakande tillställningar. Ur eget perspektiv kan jag säga att mässan med Hans Helighet var bland det häftigaste jag varit med om. Ni kan själva tänka hur ni skulle reagerat om ni får se en person som ni sett upp till under en lång tid. Att dessutom få se honom på så nära håll och till och med kyssa hans kors är något som jag garanterat kommer skryta om för barnbarnen.

Syftet med hans Helighet Påve Tawadros besök i Sverige var för att välsigna sina koptiska församlingar i landet. Den koptiska kyrkan är en av de äldsta kyrkorna i världen och har både etniska och språkliga band till de forntida egyptierna. Det finns ca 20 miljoner kopter i världen, varav 10 miljoner är bosatta i Egypten.

Hans Helighet landade i Danmark innan han åkte vidare mot Malmö för att hålla en gudstjänst och för att besöka rektorn på Lunds universitet. Därefter åkte han via besök i Göteborg, Jönköping, Norrköping och Tensta till Södertälje och S:t Mina kyrkan som är själva biskopsstiftelsen i Sverige, det vill säga huvudkyrkan i landet. Väl där hölls en gudstjänst som leddes av Hans Helighet, med massor av besökare.

– Fullspäckat var bara förnamnet! Både kyrkan och de andra lokalerna var fyllda av människor som önskade sig få en skymt av påven. Jag har aldrig varit med om något liknande, sa Nevin Kristina Youssef, 38, kårledare i S:t Minas scoutkår i Södertälje.

En annan som var imponerad var Remon Boshra, 16, diakon i S:t Mina kyrkan.

– Det här är bland det coolaste jag varit med om, att vi dessutom fick se honom på så nära håll, ta kort med honom och dessutom höra ett par ord av honom var pricken över i:et.

Efter mässan höll Hans Helighet en föreläsning i Folkets hus i Hallunda. Väl där välkomnades Hans Eminens av en scoutorkester som med runt 60 musikanter spelade Egyptens nationalsång och andra sånger. Tillställning var minst sagt otroligt häftigt och det absolut häftigaste var att Påven själv stannade upp för att lyssna klart på det orkestern hade att erbjuda. Dagen efter hölls återigen en mässa i Högalidskyrkan i Stockholm där uppemot 1000 personer befann sig på plats för att vara med och se påven. Det slutade inte där, under fredagskvällen höll Hans Eminens en väldigt rolig föreläsning i St:a Marias kyrka i Midsommarkransen. Ungdomarna var nöjda och belåtna efteråt och väldigt glada över att få ha hälsat och tagit kort med påven. Detta är en historisk händelse i den koptiska kyrkans historia och kommer vara ett starkt minne hos alla koptiska människor här i Sverige.