Jag och mer än 30 000 andra scouter från hela världen!

Dom första dagarna i Japan tillbringades i Tokyo. Fiskmarknad, Kejserliga palatset, Pokémon-affären, nationalmuséet, Akihabara och Tokyo Skytree.

Så många vackra hus i Japan!

Full koncentration för att förstå sig på kollektivtrafiknätet.

I Japan bygger man på höjden!

Vi bjöd på svensk mat!

Härlig lägerfeeling i Japan.

Över 33 000 scouter från hela världen möttes i Japan.

Japan

Väskan är uppackad och tvätten tvättad

Nu är väskan uppackad och tvätten tvättad, dags att sätta sig ner för att andas ut. För ungefär en månad sedan stod jag på en mack i Göteborg, väntades på bussen. Bussen skulle ta oss till Kastrup där första planet skulle avgå mot Qatar och sedan till Japan. Macken myllrade av mer än 200 scouter, ivriga att åka från Sverige till Japan. Efter tio minuters väntan fyllde avdelning för avdelning bussarna mot Danmark.

Efter Tokyo kom den verkliga händelsen – världsscoutjamboreen!

Efter en bussfärd, två plan och transporter i den japanska kollektivtrafiken anlände min avdelning till vårt första hotell. Dom första dagarna här i Japan spenderades i Tokyo. Fiskmarknad, Kejserliga palatset, Pokémon-affären, nationalmuséet, Akihabara och Tokyo Skytree. Väldigt komprimerat men efter det kom den verkliga händelsen – World Scout Jamboree.

Jag bytte till mig märken och halsdukar.

Under tretton dagar bodde vi och spenderade tid tillsammans med omkring 33 000 andra scouter från hela världen. Varje minut kunde du spendera med någon från ett helt främmande land eller bara hänga med vänner. Märken och halsdukar byttes och själv fick jag tag på den kroatiska halsduken, den brittiska väskan och halsduken och en avdelningshalsduk från USA. Plus omkring kanske tio märken. Flera vänner och minnen kommer alltid vara det som man tänker på när någon säger WSJ eller Japan.

Det gick seriöst inte att sova i svenska fjälltält i Japan.

Efter lägret var det dags att slappna av lite på den vackra ön Miyajima där rådjur, apor, giftiga ormar, giftiga tusenfotingar samt en ”katt som inte är en katt som inte är en tvättbjörn” bor och rör sig fritt på området. Trots att vi blev ombedda att inte sova ute, gick det seriöst inte att sova i svenska fjälltält i Japan. Precis som på själva lägret valde vi att sova ute, varav bara några rådjur som kom upp till oss och puffade. Mysigt!

Efter tre nätter på den vackra campingön var det dags att lämna för en sista nätt på ”home hospitality”. Jag hade varit lite förkyld i ett par dagar så jag valde att inte bo hos japanerna för att inte smitta dom eller oroa dom. Efter en trevlig natt i ett vackert japanskt hus och lite teprovning for vi iväg mot Osakas flygplats.

De spelade jamboreelåten i högtalarna på hela flygplatsen!

Väl på flygplatsen spelade dom jamboreelåten över hela flygplatsen i dom stora högtalarna! Coolt och bäst. Efter det var det bara fjorton timmars flygning för att komma till Danmark åtminstone och vid halv sju, kvart i sju-tiden är vi tillbaka i Göteborg.

Jag har träffat människor som alltid kommer vara en viktig del av mitt liv.

Det har varit en underbar och häftig resa, både på själva lägret och på rundresan. Jag har sett mycket och lärt mig mycket. Men framför allt har jag träffat människor som jag älskar och alltid kommer vara en viktig del av mitt framtida liv. Många kramar till er jag har träffat och umgåtts med.

Tack för en oförglömlig tid!

Foto: Hanna Rhodin